top of page

Egyéni beszámoló - Paulik György


2016.júl.31-aug.13 között a Nagyrédei Szent Imre Általános Iskola kollektívájából négy pedagógus angol nyelvi továbbképzésen vett részt az Erasmus program keretében. A megnyert pályázat egyik résztvevőjeként magam is megtapasztalhattam az anyanyelvi környezetben történő nyelvoktatás előnyeit. Rövid beszámolóm e remek, nagyszerű lehetőséget hivatott bemutatni mások számára is-talán segítségül a jövőt illetően-. Jómagam az ún.”Intensive English Language Traning” elnevezésű intenzív, nem angol tanári kurzuson vettem részt Nagy-Britannia ÉK-i részén található Scarboroughban az Északi-tenger partján lévő városban.

Megérkezésünk - csaknem az egész vasárnapot igénybe véve- a Budapest-Luton-Scarborough útvonalon történt repülővel illetve autóbusszal. A helyszínen már vártak bennünket vendéglátóink, akiknél a tanfolyam ideje alatt laktunk, s akik kedvességükkel,helyismeretükkel szinte mindig a segítségünkre voltak. Az én szállásadóim közel laktak az iskolához így nekem a napi iskolába járás nem jelentett nagy fáradságot.

Maga az iskolai oktatás 8 napon keresztül 9-16 óráig tartott, ahol nagyszerű, felkészült tanáraink segítségével az angol nyelvi tudásunk fejlesztése mellett rengeteg hasznos módszertani ismeretekre is szert tettünk, amelyet nem angol nyelvtanárként is tudunk hasznosítani. Engem főleg az olyan oktatásbeli különbségek ragadtak meg, amely a tanár és a tanulók közötti interaktivitást helyezi előtérbe. Kiemelten azokat a feladatokat, amelyeket érveléssel megoldva folyamatos kommunikáció alakul ki egy-egy kérdéskör megbeszélése folyamán a két résztvevő fél között. Ez a módszer ugyanis lényegében majd mindegyik tanítási órába könnyedén behelyezhető az egész tanév folyamán. Alsós nevelőként pedig tapasztalataimat én a magyar anyanyelvi, irodalom, ill. fogalmazás órákon valamint a matematika és a környezetismeret órákon tudom a legjobban beépíteni a tananyag feldolgozása során. Nagyon tetszettek még az egy-egy zene - vagy filmrészletet bemutató órarészek is, amely oly módon kötheti le a gyerekek figyelmét a tanulási folyamat közben, hogy észrevétlenül is segíti az óraközi fáradsággal járó hatékonyság csökkenését is! Rendkívül élveztük a csoportos vagy páros munkával végzett, felkészülést igénylő feladatokat, amelyeket később önállóan előadva, kifejtve a kommunikációs készségünk (szókincs, érvelés, vitakészség, véleményalkotás, stb.) nagyfokú fejlődése volt tapasztalható mindannyiunk számára. - Lévén a mai korunk egyik legnagyobb problémájának talán ezt tekinthetjük!-(Ebben csoportunk minden nemzetisége, legyen az spanyol, olasz, német, lengyel teljesen egyetértett.)

S végül megemlíteném azokat a feladatokat is, amelyet az ún. Mit tudok…valamiről? típusba sorolhatnék,lévén mindig

valamilyen speciális kérdéskört dolgoz fel. Mi - talán természetesen - az óráinkon Nagy-Britannia történetéről, kultúrájáról vagy a sport területéről kaptunk feladatokat egyébként hihetetlenül játékos formában!

Utazásunk során az iskolában eltöltött időn kívül persze számtalan olyan program is várt ránk, amely segített számunkra megismerni a környék - Yorkshire grófság-számtalan látnivalóit, úgymint pl.: a gazdag történelmi múlttal bíró York városa, a lakóhelyünkhöz közeli Whitby, ahonnan egykoron a híres James Cook kapitány először hajózott ki, vagy az irodalomból méltán ismert Bronte nővérek lakhelyéül szolgáló Haworth és környéke. Csodás vidékeken járhattunk, s ezen kirándulások kiváló alkalmat teremtettek számunkra, hogy a különböző országból érkezett kollégákkal ismerkedjünk, beszélgessünk is. Hiszen ezek a személyesen kialakult kapcsolatok alkalmasak leginkább arra, hogy egy másik országban lévő intézménnyel, iskolával kitűnő partnerkapcsolatot alakíthassunk ki, amely nagyban elősegítheti egy újabb lépés megtételét (az ún. KA-2-s pályázat sikeres megírását),ahol már gyermekeinkkel, tanulóinkkal együtt tudnánk tanulni,bővíteni látókörünket, más európai tagállamok tanulóival együttmunkálkodva egy izgalmas projektmunka keretében!


Recent Posts
bottom of page